Eid Mubarak

Så har jag försökt vara lite social idag. Hängde med S till Uppsala och firade Eid med hennes pakistanska vänner. Åt god mat och hade det trevligt.

Är inte alltid så road av sociala sammankomster. Speciellt inte om det är lite större sådana och med folk jag inte känner så bra. Den här gången hade jag dock träffat de flesta sedan tidigare. Som alltid kan mitt kluvna sinne hitta anledningar både för och emot att åka iväg på sådant. Emot är att det inte ger så mycket att träffa människor som kanske inte delar mitt syfte med att hela sinnet.

Fördelen är att det blir en övning i att försöka connecta med andra på ett lite djupare plan och gå förbi det sedvanliga ytliga pratet om jobb och semestrar mm. Ofta går det utmärkt att göra det om man bara försöker. Det blev på det stora hela en ganska trevlig kväll. Känns också ganska bra med en sammankomst där det inte dricks alkohol, vilket ju ofta är fallet vid svenska högtider.

Kan också reflektera över att Eid fyller så klart samma funktion för sekulära muslimer som jul gör för sekulära svenskar och andra kristna kulturer. Det är en ursäkt för att träffas, äta god mat och skämma bort barnen med presenter. Och varför inte? Jag tycker det är en anledning så god som någon. Det visar också på våra gemensamma behov av samhörighet och ja, kärlek(?). Sådant som går bortom religioner och trosuppfattningar.

Ska också passa på att ta upp det drama vi hamnade i. Medan vi satt inne och åt började det smälla rejält utanför. Det dök då upp en lite dömande tanke i mitt huvud om att Sverige börjar bli rejält islamiserat när det till och med skjuts fyrverkerier under muslimska högtider.

När vi sedan gick ut på en promenad så var det rejält polispådrag och helikoptrar som snurrade i luften. Det visade sig att det var någon som blev skjuten i parken utanför vardagsrummet medan vi åt efterrätt. Känner mig märkligt obrydd om detta trots att vi promenerade precis där detta skedde både före och efter skottlossningen. Känns faktiskt ganska bra att notera att jag inte bryr mig så mycket om världens galenskap.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *