Skönhet

Vad är vackert?

Gick på en promenad med en vän här hemma i Knivsta nyligen. Vi kom till en liten park, som kändes annorlunda. Vi uttryckte båda vår beundran för hur vackert det var. Jag tänkte också att det var lite vågat att låta det vara så pass vildvuxet, men jag noterade att exempelvis tistlar faktiskt är ganska vackra trots att vi oftast betraktar dem som ogräs. När vi lämnade parken såg vi skylten som informerade om att detta tydligen inte alls är vackert. Det skall göras om till hösten och ogräset skall bort! Det gav upphov till viss munterhet. Var vi två ingenjörer som inte begrep oss på skönhet? Eller ligger det helt enkelt i betraktarens öga?

Jag gick igenom parken igår också och passade på att ta några bilder med min gamla Galaxy S7. Hoppas de ger det hela någon rättvisa. Tyckte fortfarande det såg mycket fint ut. Verkade vara rena paradiset för insekter. Såg en mängd olika fjärilar, humlor och bin.

I närheten av denna park finns Knivstas fulaste byggnad, i centralt läge. Ett grått betonghus med en fasad delvis i plast. Vad säger det egentligen om vår tid att vi verkat tappa förmågan att bygga vackert? Det mesta som byggs idag tycker jag är ganska fult, även om det finns en del undantag.

En ursäkt jag hört för att just denna byggnad blev så ful är att det var viktigt att hålla byggkostnaderna låga, för annars skulle inte de ungdomar som lägenheterna var tänkta för ha råd att köpa dem. Är det inte märkligt att vi idag, med en BNP per capita som aldrig varit högre, plötsligt inte har råd att bygga vackert?

Ville reflektera lite över skönhet idag eftersom jag nyligen läst en bok, The Four Spiritual Laws of Prosperity, av Edwene Gaines. En sak som jag vill ta till mig från boken är en lista med saker som hon anser att man bör införliva för att öka sitt engagemang för sitt livs kall. De första två punkterna är

  1. Ordning – rensa bort saker som man inte använder. Städa, organisera. Var sak på sin plats, etc.
  2. Ta sig tid för stillhet i ensamhet. Varje dag bör innehålla en stund av reflektion, eftertanke, bön, meditation.

Dessa saker har jag börjat tillämpa sedan tidigare. Det blir dessutom ganska lätt när man är arbetslös att ta sig tid att organisera saker och för enskildhet. Jag är mycket tacksam över att ha möjligheten att göra detta nu, även om jag fortfarande kämpar lite med första punkten. Jag har för all del rensat ut en hel del kläder och saker ur förråd och garderober, men det återstår fortfarande en del. Känslan av lättnad efter att ha kört iväg en billast med skräp är dock påtaglig och jag tror det är en nyttig andlig övning att göra detta och att så klart kontinuerligt ha ordning på sina saker och inte skaffa fler onödiga prylar. Dessutom kommer nästa flytt bli betydligt mindre smärtsam när man slipper en massa ballast.

Men sedan kommer vi då till punkt nr 3 – Skönhet. Här menar hon att det är viktigt att skapa skönhet i sin omgivning. Det kan handla om att byta ut en gammal ful matta eller fixa till sin kontorsplats så den blir vackrare. Jag skall erkänna att detta är något jag inte tänkt så mycket på tidigare. Men det är klart att det måste vara av betydelse att ha en vacker omgivning. Det blir lättare att trivas och känna sig till freds. Ska ta detta till mig och fundera på vad det innebär för mitt hem. Får till och med bli en etikett för detta. Hoppas återkomma till ämnet.

Slutligen. Såg en film igår kväll, The Marsian. Var en lång, men ganska trevlig, rulle om en astronaut som blivit akterseglad på Mars. Här gällde det att jobba stenhårt från dag 1 för att lyckas ta sig hem igen. Emellanåt kom det några rejäla motgångar, men han lät sig inte nedslås för det mer än tillfälligt. Det är mer av detta driv och engagemang som jag skulle behöva i mitt liv och som jag tar med mig från filmen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *