Enneagrammet

Fred

Mestadels en hemmadag idag. Var ute och orienterade ett par timmar dock och fick upp pulsen lite, vilket var väldigt skönt trots den relativt varma dagen.

En av mina mindre smickrande sidor är dragningen till passivitet och distraktioner. Idag har jag även spelat lite poker online. Jag spelar inte ens om riktiga pengar, så det är ingen fara på så vis. Men ändå – det är en ganska meningslös och onödig syssla. Enkla datorspel, läsa strunt på nätet, mm, är sådant som jag lätt hamnar i.

Vi gör det alla mer eller mindre och nån liten stund ibland gör för all del inget. Men för min del har det en tendens att bli lite mer än vad som är sunt. Inte alla dagar, men ibland. Man märker när det blivit för mycket distraktioner. Det ger en dålig eftersmak i form av en passiv, deprimerande känsla. Ibland också dåligt samvete för att jag inte gjort det jag borde.

Ett av verktygen jag använt för att lära känna mig själv är enneagrammet. Enneagrammet är en modell med nio olika personlighetstyper (ennea är grekiska för nio). Det verkar vara populärt med olika personlighetsmodeller och tester för att hitta sin typ. Meyers-Briggs är en populär variant som delar in oss i sexton olika personligheter (jag är INTP). Discanalysen säger att vi tillhör en av fyra färger (röd, gul, grön eller blå).

Så varför också enneagrammet? Mitt svar till varför jag tycker enneagrammet är både mer intressant och hjälpsamt är att det går djupare. Det handlar inte så mycket om vad vi gör som varför vi gör saker på ett visst sätt. Vad är det som driver oss? Vi har kommit till den här världen och upplever separation. Saker är inte så fantastiska som vi skulle önska och vår erfarenhet är inte att vi är ett med allting (varandra och det gudomliga). Detta skapar en känsla av separation och brist, vilket gör att vi väljer en av dessa nio livsstrategier för att hantera denna brustenhet. Självklart har vi alla nio delarna i oss, men enneagrammet säger att vi väljer en av dem som vår huvudsakliga strategi.

Jag är då nummer nio, ofta kallad fredsmäklaren. Nian drivs av lugn och harmoni. Självbilden är jag är nöjd. Vi vill att världen skall vara fri från konflikter och att tillvaron skall vara sådär mysig och lugn där vi är som en enda stor familj. Ofta framstår nog nian inför andra som väldigt lugn och harmonisk. Dock kan detta ofta vara en falsk fasad. Inuti händer det att vi nior är fullkomligt sönderstressade eller till och med fyllda av raseri. Det är dock sällan vi låter omgivningen veta om detta.

För att upprätthålla vår illusion av lugn och harmoni så har vi nior lätt att fly in i diverse distraktioner. På så vis slipper vi konfrontera vårt kaotiska inre. Nian är nog också en typ som har lätt att hamna i olika beroenden. Det kan vara alkohol, mat, sex, spel eller vad som helst. För egen del har jag nog sluppit att dras ned i något av detta, men jag är medveten om att faran alltid finns där i form av olika lockelser. Kanske är det småätande, fika, mm som är min största fälla. Jag har ibland en tendens till att tröstäta. När livet känns tungt så måste man i alla fall få unna sig något gott att äta.

När enneagrammet använts av katolska präster i deras själavårdsarbete så har man talat om att varje typ har sin egen rotsynd. Det är fråga om katolikernas sju dödssynder plus två till (lögn och rädsla). Om du inte gissat det än så är nians favoritsynd lättja.

Det är hjälpsamt att se och förstå hur man själv funkar. När man inser vilken typ man är så är känslan ofta skam. Det känns som man blivit avklädd och avslöjad som den man verkligen är. MEN – enneagrammet erbjuder också en utväg. Vi kommer alltid vara den typ vi är, men man kan utvecklas och bli en bättre version av sig själv. Faktum är att en människa som är helt utvecklad, eller integrerad, och inte längre tror på egots lögner, blir i princip till motsatsen av sitt outvecklade själv. För nians del innebär det att vi blir kraftfulla och handlingskraftiga och vet vad vi vill. Detta sker när vi släppt taget om vår konflikträdsla och vågar uttrycka oss själva och vilka vi verkligen är. Och att våga kräva något av vår omgivning. Att erkänna att vi också har behov och önskningar som vi vill få tillfredsställda och uppfyllda.

Jag vet att denna kraftfullhet finns i mig. Ibland träder den fram. Det kan nästan se ut som jag tävlar eller drivs av status eller prestation. Men det är i de stunderna faktiskt bara ett genuint uttryck för den jag är. Vägen för att gå mer mot det hållet är att ständigt öva mig i att våga uttrycka mig. Att strunta i om någon lättkränkt person tar illa upp. Att göra det som känns inspirerande. Motsatsen – att hålla tillbaka, leder till stagnation, distraktion och faktiskt till en hel massa ilska. Ja, det är döden. Den här bloggen är förhoppningsvis en del av min resa att uttrycka mig mer.

Ja, det finns mycket jag skulle kunna säga om enneagrammet, men detta får räcka för stunden. Det lär bli ett återbesök till detta ämne. För dig som är intresserad av att lära dig mer om detta så finns det en mängd resurser online och böcker. Min rekommendation är att börja läsa om de olika typerna för att förstå vilken du själv tillhör, t ex här. Man kan också göra tester, men jag ser det mest som ett komplement till att läsa och förstå vad de olika typerna har för livsstrategier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *