The Work

Nu har jag brutit mitt löfte om att blogga varje dag. Har nog gått en vecka sedan sist. Men ett par dagar var jag ute och campade och helt offline, så det är giltig ursäkt.

Grejen är i vilket fall att inse att det är jag som är 100 % ansvarig för mitt lidande. Det är ganska radikalt, men ju mer jag pysslar med detta desto mer inser jag att det stämmer.

I korthet är TheWork en meditation där man utsätter sin tanke för ifrågasättande. Först med hjälp av fyra frågor (Exempel: Kalle ljög för mig).

  1. Är det sant? (ja eller nej. Om nej, fortsätt till fråga 3)
  2. Kan du absolut veta att det är sant? (ja eller nej)
  3. Hur reagerar du, vad händer, när du tror på tanken? (ex Blir ledsen, arg, besviken. Kan inte lita på Kalle)
  4. Vem eller vad skulle du vara utan tanken? (ex tillitsfull, förlåtande, fri från bekräftelsebehov)

Efter att man hittat svaren till ovanstående frågor i sitt inre så vänder man på tanken så att den betyder något annat. T ex:

  • Jag ljög för Kalle
  • Kalle talade sanning
  • Jag ljög för mig själv

Sedan mediterar man över var och en av dessa nya tankar och hittar argument för att dessa är sanna i den situationen. Det intressanta är att det går alltid att hitta argument för dessa motsatta tankar. Att inse detta lösgör oss från att tro så bergfast på den ursprungliga tanken och lidandet upphör. Detta har jag verkligen upplevt väldigt tydligt de senaste dagarna och det är en oerhörd frid och frihetskänsla som infinner sig.

Finns många exempel på Youtube där Katie gör TheWork med olika människor, exempelvis denna, med den inte helt ovanliga tanken Jag behöver en partner för att vara lycklig. Jag har verkligen uppskattat att titta på dessa och själv sätta mig in i situationer när jag har tänkt liknande tankar. Är bara att söka på valfritt tema så hittar man fina exempel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *