Nyheter

Photo by Elena Mozhvilo on Unsplash

Blev inget bloggat i helgen, vilket var ursprungliga planen, eftersom jag helt enkelt inte tyckte jag hade så mycket på hjärtat. Tänkte att jag nu istället helt kort kunde kommentera årets snackis, Covid-19.

Helt klart är att denna sjukdom verkar framkallat stor rädsla hos många. Nu vill jag inte påstå att vi inte ska bry oss om sjukdomen eller låta bli att vara försiktiga så att vi inte smittas. Men hos många verkar rädslan i sig vara handikappande. Själv försöker jag att inte följa med i flödet allt för mycket. Det tjänar inget till. Jag har faktiskt blockerat några personer på Facebook eftersom de i mitt tycke skriver en hel del smått hysteriska inlägg om sjukdomen och också är ganska aggressiva mot personer som de tycker inte följer råden tillräckligt noga. Detta är i grunden så klart rädslan för döden. Jag tror det är rädslan för döden som ligger bakom i stort sett alla våra rädslor. Är du rädd för att förlora jobbet? Ja, då är det kanske i grunden rädslan för att inte kunna få mat på bordet och därmed svälta ihjäl som spökar i bakgrunden.

Vi kommer dock alla att dö och det är nog väldigt bra för sinnesfriden om vi kan förlika oss med den tanken. Om det inte blir Covid-19 som tar kål på mig så blir det något annat.

Det positiva med pandemin är att det ger oss alla möjlighet till större stillhet och frid, om vi vill. Många jobbar hemifrån och får därmed en mindre stressig vardag. Det blir också färre aktiviteter och måsten i andra avseenden, vilket ger mer utrymme för reflektion och eftertanke och att helt enkelt ta det lite lugnare. Jag förstår att inte alla uppskattar detta. Många vill ha ett aktivt liv och träffa folk dagligen. Men jag tror att det egentligen är nyttigt för de flesta att dra ner på tempot, även om inte alla förstår det.

Ska för övrigt inte säga att jag är helt immun mot att överkonsumera nyheter om Covid-19. Periodvis har jag under året som gått framför allt följt statistiken över antalet smittade och avlidna lite för ingående. Det är dock ett meningslöst slöseri med tid att ägna sig åt det. Passar på nu under jul- och nyårshelgerna att ta ett totalt avbrott från alla nyheter om C19. Eftersom alla helgdagar sannolikt gör att statistiken just nu är totalt missvisande i alla fall pga. minskad provtagning och rapportering så passar jag på att ta en paus från nyheterna. Har inte följt detta på över en vecka nu och det känns bra. Kanske kan ett nyårslöfte bli att konsumera mindre nyheter 2021.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *